duminică, 9 iunie 2013

2013.IUNIE.09 Despre litoralul nostru, de la Vama Veche la Mamaia


A mai trecut un infotrip. Obositor, dar placut in acelasi timp.

Obositor pentru ca de dimineata pana dupa masa: autocar, jos, hotel, poze, alt hotel, alte poze, sus in autocar, "repeat".
Dar venea seara pentru o dulce razbunare. Dulce sau demisec, depinde de gusturi, cu garnitura de muzica si dans.

A fost un infotrip clasic. Vizita de hoteluri, am vazut ce e nou, ce s-a mai renovat, ce nu mai prezinta interes sau cine nu-si mai da interesul.




Ce mi-as fi dorit: sa incercam sa ne punem putin in locul turistilor, sa vedem ce se intampla in afara hotelurilor, cu ce ne putem ocupa timpul pe perioada unei vacante. Vedem hoteluri peste hoteluri, dar turistul vrea sa stie ce poate face dupa ce se satura de plaja, mancare si sprituri la terasa.

Nu prea am auzit hotelieri care sa-si laude statiunea sau sa ne dea cateva ponturi despre distractie / plimbari / obiective de vizitat pe litoral. E ok sa-ti lauzi hotelul, sa te mandresti cu el (daca ai cu ce), dar asta in conditiile in care ai ce sa-i oferi turistului de-a lungul unui sejur. Si cum nu prea exista hoteluri-club care sa te tina "in priza" o saptamana intreaga, trebuie sa cauti alternative.

N-ar fi rau ca organizatorii de infotrip-uri sa incerce sa introduca in program pe viitor (unii au inceput cu pasi mici) si ceva obiective turistice pentru agenti. Sa ii poti spune turistului: "stiu eu sigur ca puteti merge sa vizitati ruinele x ca le-am vazut eu si se ajunge in jumatate de ora", sau "la crama y puteti face degustari delicioase, sau va puteti plimba cu vaporasul sau cu barca pana la... si e senzational".

Asa cum recmandam hoteluri pe care le-am vazut, asa ar trebui sa recomandam si posibilitati de petrecere a timpului liber pe care le-am incercat.

Agentul de turism care vede de dimineata pana seara hoteluri, dupa 2 zile deja incepe sa le incurce sau sa le uite pe cele care nu-l atrag. In schimb, combina vizita la hoteluri cu o pauza mica in care o alta activitate sa se lege cumva de statiune/hotel. Altfel retii informatia si o dai mai departe.

In speranta ca de la anul vom vedea niste schimbari in organizare, sa vedem cam ce mai e nou pe litoralul nostru sau cu ce ne putem ocupa timpul dupa ce ne saturam de prajit la soare. Sau poate e vremea prea urata pentru plaja si trebuie sa gasim o alternativa.

Sa facem ca in info, sa pornim din sud catre nord.



VAMA VECHE
 

Chiar e fara pereche. E unica. Asta se adreseaza cunoscatorilor.
Recunosc, cand ma aflu prin sudul litoralului dau o fuga seara si prin Vama pentru atmosfera ei... ciudata. Ciudata daca comparam cu o statiune clasica. Altfel, are farmecul ei.

Cazare: vrei ceva simplu, rustic si fara pretentii incearca Hostel Bazart; vrei ceva mai luxos, cu piscina, merge Cub D'Or. De cort nu zic nimic. Meduzele sunt prea periculoase, lipitorile prea lipicioase.

Ce poti face: in principiu ce vrei :) si chiar mai mult: scufundari, kitesurfing; concerte; multa bere.




MANGALIA

Cautata in special de cei ce doresc sa faca tratament, dar si de cei ce cauta sa fie cat mai aproape de facilitatile oferite de un mic oras. Sanatoriul balnear trateaza si intretine de multa vreme turistii, asa ca asta e primul gand care iti vine in minte cand te gandesti la Mangalia.

Cazare:
Hotelul Paradiso: construit de compania Siemens prin anii '70 a purtat numele companiei pana in anii '80 cand a fost preluat de stat si denumit Hotel Mangalia. De cativa ani noii proprietari l-au numit Paradiso; este legat direct de corpul B al Sanatoriului.
 


Hotelurile de pe faleza: dupa ani de zile in care nu au fost renovate au inceput sa fie clasificate la 3 stele.

Ce poti face: plimbari pe faleza, plimbari in portul turistic (este chiar frumos amenajat); vizite la: Moscheea „Esmahan Sultan” (cel mai vechi lacas de cult musulman din tara, ridicat in 1575), ruinele cetatii Callatis aflate la subsolul Hotelului President. In luna august are loc Festivalul de muzica Callatis.
La Herghelia Mangalia aflata in apropiere se pot lua lectii de calarie.
De curand am aflat ca exista un mic port pe Lacul Mangalia unde se pot face plimbari cu caiacul.





SATURN

Un cartier al Mangaliei, statiunea nu mi s-a parut sa ofere ceva interesant in afara timpului petrecut la plaja.
Atentie in extrasezon, plimbarile dupa lasarea intunericului se recomanda a se face in grup mai mare, pentru a se evita intalnirile cu patrupedele bastinase. Singurul loc care merita mentionat este Aqua Parcul Cleopatra. In rest, statiunea este recomandata (in special in extrasezon, cand nu este foarte cald) celor care doresc un tratament de calitate sau celor care cauta o statiune mai linistita (pensionari, familii cu copii mici).

Cazare:
Hoteluri de 3 stele, care nu exceleaza prin nimic interesant, hoteluri de 2 stele, ieftine, dar care au intrat in renovari (o parte din camere arata bine). Hotelul de 4 stele Cleopatra este bun si beneficiaza si de un mic SPA. Mai este mult de lucrat la partea de servicii / personal / restaurant. Poate si mentalitatea lor trebuie schimbata.


De mentionat: Hotelul Cupidon de 3 stele, simpatic si cu o gradina restaurant frumos aranjata si primitoare si Hotelul Saturn, 5 stele care parca nu s-ar justifica pe deplin. Destul de inghesuit, pentru aceste standarde.

Ce poti face: plaja lata din Saturn va asteapta la o baie de soare si mare. In rest, tot ce mentionam la Mangalia se aplica si aici.






VENUS

O amestecatura de hoteluri de 2 stele nerenovate, ceva 3 stele bune si 4 stele meritate.
Pe de o parte plina de cei cu buget mai redus si de familii cu copii, pe de alta parte asaltata de turisti cu bugete de 4 stele. Pe langa jocurile si masinutele pentru copii, o buna parte a timpului o poti petrece la piscinele hotelurilor de 4 stele (daca ai avut ideea sa te cazezi acolo).
Plaja, mai ingusta in partea de nord si cu ceva pietre, se lateste inspre Saturn, unde apar si ceva ape sulfuroase. Deci se pot face si tratamente.

Cazare: ieftina la 2 stele (o parte din hoteluri mai departe de plaja), ok la 3 stele (de mentionat Hotel Corina); la 4 stele deja te gandesti ce-ti ofera in schimbul tarifelor ca sa nu schimbi statiunea (hotelurile arata bine, dar trebuie sa te atraga si statiunea putin). De mentionat Hotel Palace - all inclusive, situat pe plaja.

Ce poti face: plaja, iar daca bugetul iti permite o plimbare cu noul yacht-ul al Hotelului Palace.





CAP AURORA

O ministatiune legata de Jupiter. Plaja foarte ingusta acolo unde exista, cu mic golfulete.
Cazare: nimic iesit din comun.
Ce poti face: sa pleci la plimbare prin statiunile vecine.




JUPITER

O statiune care isi propune sa fie alegerea cea mai buna pentru familiile cu copii. O parte din hoteluri au ales sa mearga pe o strategie comuna de atragere a prichindeilor cu diverse programe. Exista locuri de joaca pe plaja, s-a renovat teatrul de vara unde se tin cateva spectacole saptamanal. Plaja este destul de lata si este legata de plaja din Neptun.


Cazare: majoritatea hotelurilor sunt de 3 stele, cele mai activ pentru copii fiind Delta: animatie, programe zilnice, teatru, loc de joaca pe plaja. La sejururile de 7 nopti cu masa turistii primesc 3 intrari la spectacolele teatrului de vara.
Vile Liliacul - dispun numai de apartamente si au un spatiu verde cu gratar pentru cei ce vor un selfcatering.
Hotelul Tismana, unul din primele cu all inclusive de pe litoralul nostru.

Ce poti face: plaja, piscina, plimbari pe faleza pana in Neptun, spectacole la teatrul de vara.





NEPTUN

Candva era statiunea superdistractiei, cu numeroase discoteci, plina de tineri. Pe vremea aceea Mamaia era sub nivelul Neptunului din toate punctele de vedere. Hotelurile erau pline, plaja "La steaguri" era aglomerata.
Privatizarea a dus-o la vale. Hoteluri de 2 stele vandute si preluate de unii care n-au facut nimic bun in ele. O zugraveala nu inseamna investitie. Sa preiei aproape 10 hoteluri si sa le tii in acelasi stadiu ani de zile inseamna sa tragi in jos o statiune intreaga.

Cazare: nu mentionam 2 stele comuniste, nu facem reclama. Exista cateva hoteluri de 3 stele care incearca sa atraga turistii: Recif, proaspat renovat, cu oameni care vor sa faca turism; Hotel Doina, cautat pentru tratamentul balnear; poate si Miorita care incearca sa schimbe putin standardele, dar cu viteza cam mica. De mentionat 2D Hotels, cu all inclusive.

Ce poti face: plaja, plimbari pe malul lacului sau pe faleza; pentru copii exista satul de vacanta cu jocuri, carusel etc.




OLIMP

Legata de Neptun, poate statiunea cu cel mai mult spatiu verde (deocamdata). Declinul Neptunului a tras in jos si Olimpul. Acum multi ani tin minte ca am jucat un minigolf pe unul din terenuri. Acum cred ca e acoperit de balarii.

Cazare: de mentionat Hotel Cocor, 4 stele, cautat pentru SPA-ul sau extraordinar; de tinut minte, piscina exterioara este incalzita. Hotelul Majestic, 3 stele, piscina si o terasa-gradina cu spectacole pe timpul sezonului. Pacat de Panoramic - Amfiteatru - Belvedere ca a ramas in urma. Era mandria statiunii. Macar plaja din fata este mereu aranjata, chiar si in extrasezon.

Ce poti face: cand iesi din hotel, nu prea ai ce face, decat sa mergi in alta statiune.




COSTINESTI

In principiu o statiune ieftina, pentru tineri. Discoteci, terase, plaja.

Cazare:
Cateva hoteluri de 3 stele, construite recent, prin toate zonele, langa gara sau in zona epavei.
Hotelul Forum, 2 stele, nu arata rau; pentru nostalgici :) , dar avand avantajul ca este situat pe plaja.
"Printesa" statiunii - Clubul Vox Maris: cam 7 hectare de spatiu verde, plante exotice, vile cu 1-2 etaje; 3 piscine, loc de joaca, sali si teren de sport, un exemplu de miniresort. Intr-adevar, bugetul de vacanta trebuie sa fie mai mare. Celebru pentru discoteca Vox Maris, redeschisa anul trecut, cu o capacitate de vreo 2000 de locuri.



Ce poti face: plaja, sa pierzi vremea prin statiune, pe malul lacului; daca ai ghinion sa gasesti niste alge la mal (niste mormane cum am prins noi) te poti retrage la piscina (daca ai, daca nu - ghinion).






EFORIE SUD

Pustie, fara investitii, fara sa aiba ceva care sa te faca sa stai. Au renovat faleza, cred ca singurul lucru bun din ultima vreme. Cautata de cei care mai vor tratament cu namol in zona.



Cazare: 2 stele comuniste sau 3 stele noi aparute.
Ce poti face: habar n-am.






EFORIE NORD

De toate pentru toti. Hoteluri pe faleza, prin centru, mai departe de plaja, unele cu baze de tratament.
Terase cochete sau carciumi zgomotoase, tarabe cu colace, masinute pentru copii. Gasim de toate in Eforie.
Vrei tratament? avem: baza Ana Aslan a hotelului Europa, plina de straini, cu tarife pe masura; baza Traian, care incearca sa se lepede de hainele prea comuniste; baza Efosan, care poate renaste o data cu redeschiderea Hotelurilor Delfinul si Meduza.



Cazare - doar cateva exemple:
Hotel Europa, 4 stele, cu toate facilitatile de care are nevoie.
Hotel Fortuna, renovat complet, tarife bune, asteptand in viitor o piscina destul de necesara.
Club Dunarea, ceva mai departe de plaja, dar avand avantajul unei piscine mari (600 mp), locuri de joaca pentru copii si liniste.
Brad-Bran-Bega, avand o pozitie buna pe faleza, o piscina cautata de unii turisti, dar care mai are de lucrat la partea de personal/servicii.
Vila Panoramic, situata chiar pe faleza, de pe terasa avand o excelenta panorama asupra plajei si marii.
Asta ca sa amintesc doar cateva din unitati; mai gasim 2-3 stele bune, pe langa 2 stele comuniste triste.



Ce poti face: sa te plimbi prin statiune, e destul de animata pe langa cele din sudul litoralului. Exista si un mic port al celor de la Europa. Asa ca daca aveti o barcuta ceva mai mare puteti acosta si aici :-)

De vreo 3 ani a fost relansat Restaurantul Nunta Zamfirei, unde o data pe saptamana are loc spectacolul care prezinta o nunta traditionala.






MAMAIA

Cea mai la moda, cea mai avantajata de investitii si de promovare. Vrei sa vii cu copiii la mare? Vii la Mamaia, ai AquaMagic, ai Satul de Vacanta, ai telegondola. Vrei sa vii pentru plaja si liniste? Poti merge in nordul statiunii. Vrei all inclusive? Ai cateva variante. Vrei distractie la maxim? Garanteaza marinaru' sau salvamaru' sau primaru'.

Cazare: de toate pentru toti, chiar asa. De la 2 stele la 5 stele, bugetul face diferenta. Intrebati-ma detalii si vi le ofer :)

Pentru buget mic si pentru nostalgici:



Ce poti face: pai plaja, masa, nani, plaja, piscina, bere, terasa etc. Asta e standard.
Dar daca te plictisesti, ai ce sa faci? Ai!
- cluburi: destule, cardul sa fie plin
- o plimbare cu telegondola
- o balaceala la Aqua Magic
- plimbari cu bicicleta prin statiune (daca ai loc sa te strecori printre turisti)
- o plimbare pe noul ponton
- am auzit din surse sigure :-) ca exista un velier pe numele lui Adornate care te plimba in largul marii, pret de cateva ore, in weekend
- plimbari pe lac cu vaporasul (nu stiu detalii)
- excursii de o zi in Delta sau pe la obiectivele din apropierea Constantei (detalii la hoteluri)
- scoala de windsurfing de la Hotel Piccadilly

- poti da o fuga in Constanta cu autobuzul decapotabil: o vizita prin centrul vechi (care e in renovare), o plimbare la Cazino (faleza a intrat in renovare).


- o vizita la Delfinariu si Planetariu
 

- cateva ore petrecute la complexul Lake View Constanta - Entertainment and Sports Center.



- sau, daca nu ai chef de cele de mai sus, te poti plimba linistit pe plaja, in cautare de subiecte fierbinti, acoperite minuscul sau partial, gata sa fie pozate



Cam asta e litoralul nostru. Putem merge in weekend, putem merge o saptamana. Daca alegem bine poate ca avem ce face si "la noi la mare".
Vacanta placuta :-)





2 comentarii:

  1. De Hotel Sara din Neptun nu zici nimic? e renovat de un an sau doi, eu am fost anul trecut si mi s-a parut foarte ok...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nu l-am mentionat acum ca nu l-am avut in program. Este un hotel frumusel, arata bine dupa renovare, cu tarife bune. Este in zona linistita, langa lac.

    RăspundețiȘtergere